Picie herbaty jest silnie zakorzenionym zwyczajem w wielu krajach Europy i świata. Współcześnie mamy dostęp do licznych odmian tego napoju. Najpopularniejsze to herbata czarna, czerwona, zielona i biała. Te dwie ostatnie podczas przygotowania nie podlegają procesowi fermentacji i dlatego są najzdrowsze. Czarna herbata jest mocno sfermentowana, natomiast czerwona tylko częściowo.

Ogólnie rzecz biorąc herbata jest zdrowym napojem przede wszystkim dzięki zawartości flawonoidów, które neutralizując wolne rodniki, opóźniają proces starzenia i przeciwdziałają takim chorobom jak miażdżyca, zawały oraz nowotwory.

Teina w herbacie działa podobnie jak kofeina w kawie, czyli pobudza organizm, przyspiesza pracę serca, podwyższa przemianę materii, przyspiesza koncentrację i refleks. Związek ten ma słabsze działanie od kofeiny, ale wywołany nim efekt dłużej się utrzymuje.

Kolejna zawarta w herbacie substancja, tanina ma dwojakie działanie. Z jednej strony jej przeciwbakteryjne właściwości łagodzą przebieg biegunek i niestrawności, a z drugiej wysuszające i ściągające działanie powoduje odczucie suchości w ustach i wzmaga pragnienie.

Niewątpliwą zaletą herbaty jest duża zawartość fluoru potrzebnego zdrowym zębom. Jednak wówczas należy zwrócić uwagę, czy przyjmując ten minerał z kilku źródeł, nie przekraczamy dziennego zapotrzebowania organizmu. Nadmiar fluoru jest równie szkodliwy, jak jego niedobór.

Natomiast czerwona herbata ma tę zaletę, że korzystnie wpływa na proces odchudzania, ułatwiając gubienie kilogramów, ale tylko wtedy, gdy jest połączona z dietą oraz aktywnością fizyczną.

Herbata jest zdrowym napojem i można bezpiecznie pić kilka filiżanek dziennie. Jednak przy niektórych dolegliwościach należy ograniczyć jej spożywanie. Do przeciwwskazań należą niektóre choroby układu pokarmowego (wrzody żołądka i dwunastnicy oraz nadkwasota), ponieważ herbata pobudza wydzielanie soku żołądkowego i zakwasza organizm. Białe i zielone odmiany nie powodują wyżej wspomnianych dolegliwości.

Z uwagi na zawarte w herbacie puryny, których zbyt wysoki poziom w organizmie przyczynia się do powstania kamicy nerkowej i problemów ze stawami, tego napoju powinny unikać osoby chore na artretyzm.

W przypadku niektórych chorób warto zrezygnować z czarnej herbaty na rzecz białej lub zielonej. Ta ostatnia oprócz wysokiej zawartości przeciwutleniaczy zawiera witaminy (A, B, C, E) oraz mikroelementy (wapń, potas, miedź, cynk, mangan, fluor).