Osoby uprawiające sport powinny zadbać o odpowiednią suplementację. Dostarcza ona organizmowi niezbędnych związków niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania takich jak: aminokwasy czy proteiny. Przyjmowanie specjalistycznych odżywek zwiększa wydajność treningu.

Podstawowym źródłem protein obok białka serwatkowego i jego hydrolizatu, jest izolat białka serwatkowego. Jego drogocenne właściwości odżywcze sprawiły, że jest on jednym najpopularniejszych składników suplementów diety dostępnych na rynku. Izolat białka serwatkowego powstaje w procesie mikrofiltracji przepływu krzyżowego. Pozwala to na zatrzymanie bardzo dużej ilości wysokowartościowych i aktywnych składników. To sprawia, że izolat białka serwatkowego nie tylko jest cennym źródeł protein, ale również aminokwasów typu egzogennego. Natomiast posiada przede wszystkim wysoką zawartość czystego białka (od 90 do 95%), przy jednoczesnym ograniczeniu tłuszczów oraz węglowodanów. Jest to również idealne rozwiązanie dla osób cierpiących na nietolerancję laktozy, ponieważ obróbka pozwala na całkowite usunięcie tego alergennego związku. Zaletami izolatu białka serwatkowego są lekkostrawność oraz wysoki stopień wchłaniania. Stosowanie izolatu nie powoduje nieprzyjemnych dolegliwości gastrycznych. Jego najbardziej docenianą cechą przez sportowców jest szybki czas wchłaniania do krwiobiegu, dzięki czemu umożliwia natychmiastowy zastrzyk aminokwasów.

Izolat białka serwatkowego cechuje wysoki poziom działania anabolicznego oraz antykatabolicznego. W efekcie możliwy jest przyrost tkanki mięśniowej i kostnej oraz regeneracja uszkodzonych tkanek bez konieczności pobierania aminokwasów z białek, które już uległy rozpadowi w mięśniach. Szereg właściwości izolatu białka serwatkowego sprawił, że jest on niezbędnym elementem suplementacji każdego sportowca, niezależnie od tego, czy jest to amator, czy zawodowiec. Spożywanie białka izolatu serwatkowego stanowi uzupełnienie diety o konieczne do prawidłowego funkcjonowania aminokwasy. Wysoki stopień rozpuszczalności izolatu sprawia, że jest on chętnie wykorzystywany do przyrządzania dietetycznych i wielosmakowych koktajli odżywczych.