Nazwa miedź to aes cyprium, i oznacza rudę z Cypru. Jako mikroelement, występuje w organizmach żywych, biorąc aktywny udział w fotosyntezie i oddychaniu. Jako metal, stosowana jest do produkcji wytrzymałych i odpornych na korozję rur oraz miedzianych naczyń.

Gdzie można znaleźć miedź?

Niedobory miedzi w organizmie można uzupełnić stosując odpowiednią dietę lub wykorzystując miedziane naczynia. Miedź występuje w wątróbce, owocach morza, takich jak ostrygi czy kalmary, w pestkach dyni, słonecznika i sezamu. Zawierają ją również kakao i czekolada oraz suszone pomidory.

Miedź przewodzi ciepło i elektryczność, dlatego chętnie jest wykorzystywana do instalacji wodnych. Nawet po wielu latach nie rdzewieje i nie wymaga konserwacji. Ten metal o charakterystycznym kolorze jest również używany do produkcji gustownych naczyń miedzianych. Wyróżniają się nietuzinkową stylistyką oraz mają właściwości bakteriobójcze. Miedziane naczynia nie zmieniają smaku ani zapachu wody. Butelki z miedzi stanowią alternatywę do plastikowych butelek i wpisują się w filozofię zero waste. Dzięki nim woda jest oczyszczona i zawsze można po nią sięgnąć.

Naczynia miedziane – zalety stosowania wyrobów z miedzi

Kiedyś miedź używana była do wybijania monet i dekoracji, a także wysokiej jakości sprzętów codziennego użytku. Miedziane naczynia i ich prozdrowotne właściwości były już znane Egipcjanom, Grekom i Rzymianom. Metal ten sterylizuje wodę pitną i odkaża rany, może być stosowany do leczenia przeróżnych schorzeń.

Gotowanie w miedzianych naczyniach jest cenione przez najlepszych kucharzy. Garnki pozwalają na równomiernie rozłożoną i stałą temperaturę, gdyż miedź przewodzi ciepło. Potrawy przyrządzone w ten sposób nie są rozgotowane, a poszczególne składniki zachowują odpowiednią kruchość i konsystencję. Wszelkie narzędzia wykonane z miedzi nie korodują i są bardzo wytrzymałe. A gdy zajdzie potrzeba ich wymiany, to aż 80% tego metalu jest dostępne do ponownego przetworzenia.