Syrop z sosny to naturalny, bogaty w prozdrowotne właściwości lek. Używany od stuleci w medycynie ludowej jako substancja do odkażania, przyspieszająca gojenie się ran oraz w postaci słodkiego syropu jako skuteczny środek wykrztuśny. Syrop z sosny można stosować u osób dorosłych, dzieci oraz kobiet w ciąży. Doskonale smakuje a leczy nie tylko kaszel, ale i ból gardła czy przeziębienia. Wykonuje się go z wiosennych pędów sosny.

Syrop z sosny – właściwości lecznicze

Syrop z sosny zawiera mnóstwo witamin i minerałów, oprócz właściwości leczniczych wzmacnia również organizm i go uodparnia. Zebrane wczesną wiosną pędy zawierają:

  • witaminę C wraz z garbnikami o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwkrwotocznych,
  • sole mineralne wzmacniające układ kostny,
  • flawonoidy, czyli przeciwutleniacze wspomagające organizm w usuwaniu wolnych rodników,
  • węglowodany dostarczające mózgowi glukozy a ciału energii,
  • gorycze na poprawę apetytu,
  • olejki eteryczne do leczenia górnych dróg oddechowych, ważne w produkcji maści rozgrzewających, płynów do kąpieli, kosmetyków,
  • fitolizynę o działaniu moczopędnym.

Jak przygotować samodzielnie syrop z sosny? 

Syrop z sosny można kupić gotowy w aptekach, ale można go też wykonać samodzielnie w warunkach domowych, wystarczy:

  • oczyścić pędy sosny z brązowej łuski, nie myjąc ich
  • pokroić je na centymetrowe kawałki i włożyć do słoika warstwami, a każdą warstwę przesypać cukrem w proporcjach 1:1; zamiast cukru można zastosować miód lub brązowy cukier,
  • zabezpieczyć słoik gazą, przykryć pokrywką i odstawić na okres jednego miesiąca w nasłonecznionym miejscu.

Gdy zawartość słoika nabierze pięknego złocistego koloru, należy przelać ją do innego naczynia i odstawić w chłodne i ciemne miejsce. Syrop w takiej postaci można przechowywać nawet rok.

Inny sposób na otrzymanie syropu z sosny to potraktowanie pędów sosny jak owoc. Wystarczy gotować pędy sosny na wolnym ogniu, a po odcedzeniu dodać cukier w proporcjach kilogram cukru na litr wywaru i ponownie gotować aż do zgęstnienia i osiągnięcia cech syropu.